17 maart 2016
Sophie Bruers Gertner
4 minute read
blog archief
OMG geen kinderwens!

 

Tegenwoordig vind ik kindjes heel leuk. En gezellig. En kan ik zelfs smelten bij een snoezig exemplaar. Er zijn zelfs kinderen (Breaking News) die niet bang zijn voor mij. Ja joh, gekkenhuis. Ze komen op mijn schoot zitten, maken allerlei tekeningen van diersoorten die niet bestaan en willen mijn haren kammen. En dan voel ik me zo’n grote vredige, gelukkige labrador die alles toelaat. Maar dat is niet altijd zo geweest.

 

Smelten bij een snoezig exemplaar

 

Recalcitrant als ik was, heb ik een periode gruwelijk afgegeven op het hebben van kinderen. Ja joh. Mijn mening was vooral provocerend en ongenuanceerd, waar ik nu plaatsvervangende schaamte voor voel. Ik heb nooit lelijk tegen kinderen gedaan, maar liet vooral aan volwassenen blijken hoe ik erover dacht. Heel populair was ik niet, dat heb je goed geraden. 

 

 

Al op de basisschool riep ik dat ik geen kindjes wilde. Iedereen lachte me uit. In mijn twintiger jaren vond iedereen mij raar en werd ik zelfs aangezien voor 'zielig'. Want een leven zonder kind is geen leven. (Daar ontstond de rebelse periode natuurlijk) Ik heb bijvoorbeeld zo’n tien jaar lang aangehoord dat ik ‘er over twee jaar er echt anders over zou denken’. Nope. En ‘als ik de juiste vent vind, de kinderwens vanzelf komt’. Nope. En ‘ik ken jouw type, eenmaal de dertig gepasseerd, sta je op springen’ (ja echt!!) Euh… Nope. Voor de maatschappij was het ondenkbaar dat een vrouw er bewust niet voor kiest om moeder te worden.

 

Toen was het nog ondenkbaar dat een vrouw geen kindje wil

 

Toen ik op mijn 30e verjaardag de definitieve keuze gemaakt heb om geen eigen kindje te willen, voelde ik heel veel rust. Ik was vrijgezel en verraste mezelf met een tripje naar Madrid. Op terras proostte ik met mezelf omdat ik een belangrijke keuze gemaakt heb. Intens gelukkig was ik. 

 

Ik geloof er trouwens niet in dat je het van een partner moet laten afhangen of je een kindje wilt. Het is een keuze dat uit je hart komt. Zou jij het kindje ook net zo hard willen als je een alleenstaande ouder was? Als je de volledige zorg in je eentje zou moeten dragen? Ben jij in staat om alles op te geven voor je kind? Het is bijna naïef om tegenwoordig nog te denken dat je een leven lang bij een partner blijft. Niet sympathiek he, als ik dat zeg. Maar het is wel zo. Er zijn geen garanties meer.

 

Het is een keuze dat uit je hart komt. Laat het niet van een partner afhangen!

 

Nu ben ik 34 jaar, 'vers getrouwd' en zijn er nog steeds enkelingen in mijn omgeving die op het heugelijk nieuws wachten. Want misschien draai ik wel bij... Dat wordt lang wachten, kan ik je vertellen. Ik heb het gewoon niet. Ik voel het niet. Ik beschik niet over het onvoorwaardelijke geduld en aandacht. De biologische klok heb ik nooit gehad. Misschien ben ik daarom altijd te laat. Grappig is dat kindjes ongelooflijk sensitief zijn. Ze liepen voorheen met een boog om me heen. Nu komen ze met bosjes op me af en ik geniet er oprecht van.

 

 

De tijd waarin de biologische taak van de vrouw een vanzelfsprekend levensdoel was, is voorbij. Een half decennia geleden kwam de priester nog letterlijk op bezoek bij mijn oma en opa omdat ze een jaar na hun bruiloft nog steeds geen kindje verwachtten. Kun je nagaan. Stel je toch eens voor dat zo’n priester op een random zondag middag ineens aanklopt, terwijl je op de bank zit te Netflixen. Zo van “Zeg mevrouw, weet u wel hoe het moet?”

 

Het is niet meer een sociaal wenselijke levensdoel. Dat voelt als vrijheid.

 

Ik ben blij met de huidige tijd. Ik ben niet meer raar met mijn keuze en ik voel ook geen enkele behoefte meer om het te verdedigen. Het voelt als een vorm van ultieme vrijheid om er een keuze in te hebben. Het wordt gerespecteerd door mijn omgeving. Ik mag mijn leven leiden zoals ik het zelf wil. Vrijheid. Dat voel ik. En zal ik je wat vertellen? Er zijn steeds meer vrouwen zonder kinderwens. Dagelijks kom ik ze tegen. Het lijkt ook alsof je er niet meer voor hoeft te schamen. Dat vind ik een heel verfrissend idee. 

En of ik iets mis? Absoluut. Moederschap lijkt me het meest intense, meest indrukwekkend gevoel wat er maar bestaat. Ik heb diep respect voor de meeste moeders omdat het zo'n immense taak is. Maar of mijn leven op deze manier minder gelukkig is? Dat betwijfel ik.    

 

XXX

Sophie

 

Sophie Bruers Gertner is vaste gastblogger bij de populaire HerHealth Mindstyle Magazine en bij Tillywood Magazine. 

deel deze blog als het goed voelt

Analfabetische powervrouw
17 maart 2018
#analfabeet, #Costa #Rica, #powervrouw

analfabeet, Costa Rica, powervrouw  

=
Ze is zeker ongesteld!
28 augustus 2017
#ongesteldheid, #vrouw-zijn, #natuur, #biologie

ongesteldheid, vrouw-zijn, natuur, biologie  

=
Troost: een uitstervend fenomeen
25 juli 2017
#troost, #knuffel, #vriendschap, #vrouwen

troost, knuffel, vriendschap, vrouwen  

=
Verborgen passie
11 juli 2017
#opera's #passie #geluk #verona

 

=
Yoga en de onderneemster
29 juni 2017
#yoga, #drukke #schema, #ontspanning

yoga, onderneemster, rust  

=
Lex en Max: de gunningsfactor
28 april 2017
#koning, #gunningsfactor, #lichaamstaal

koning, gunningsfactor, lichaamstaal  

=
Hip and happening
20 april 2017
#trends, #selfies, #hippe #mensen

 

=
Blijf jij hangen?
4 april 2017
#daadkracht, #persoonlijke #ontwikkeling, #vrouwen

daadkracht, persoonlijke ontwikkeling, vrouwen  

=
"Je had een jongen moeten worden"
29 december 2016
#sentiment, #opa, #vrouwelijke #kracht

sentiment, opa, vrouwelijke kracht  

=
Man vs Vrouw anno 2017
21 december 2016
#rolverdeling, #evolutieleer, #dating

rolverdeling, evolutieleer, dating  

=
Vrouwen poepen niet
27 oktober 2016
#vrouwen, #poepen, #relaties

vrouwen, poepen, relaties  

=
Afwijzing
22 oktober 2016
#afwijzing #zelfvertrouwen #relaties

afwijzing, zelfvertrouwen, relaties  

=
Huishoud empowerment
4 augustus 2016
#vrouwelijk #talent #huishouden

vrouwelijk talent huishouden empowerment  

=
The Gentleman and the Golddigger
29 juli 2016
#gentleman #golddigger #evolutieleer

gentleman golddigger evolutieleer  

=
Coach epidemie
21 juli 2016
#coaches #overvloed #persoonlijke #ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling coaching  

=
De nieuwe feminist
30 juni 2016
#feminisme, #gelijkwaardigheid, #vrouwen

feminisme, gelijkwaardigheid, vrouwen  

=
De Klik
2 juni 2016
#de #klik, #connectie, #verbinding

De Klik, connectie, zaken doen, liefde  

=
Inspiratieloosheid
2 juni 2016
#inspiratie #blogs #schrijven

inspiratie, schrijven, blogs  

=
Bedank je ex maar!
19 mei 2016
#liefde #leermoment #ervaring

 

=
Spijkerbroek trauma
5 mei 2016
#spijkerbroek, #comfort, #stijl

spijkerbroek, comfort, stijl  

=
Single lady
28 april 2016
#single #geluk #liefde #eenzaamheid

single geluk liefde eenzaamheid  

=
Gynaecologisch onderzoek
21 april 2016
#gynaecologisch #onderzoek #ongemak

gynaecologisch onderzoek  

=
Vrouwelijke allure
14 april 2016
#vrouwelijke #allure #geluk

vrouwelijke allure geluk  

=
De Poes
10 april 2016
#de #poes #instrument #genot #knipoog

de poes instrument genot knipoog  

=
Hormonen: het vijand van je humeur
7 april 2016
#hormonen #onzeker #humeur

hormonen humeur onzeker  

=
De 6 benefits van alleen reizen
31 maart 2016
#alleen #reizen #benefits

alleen reizen vrijheid geluk  

=
Blog over blogs
24 maart 2016
#blogs #inspiratie #schrijven

blogs schrijven inspiratie  

=
Psychologische grenzen overwinnen
10 maart 2016
#psychologische #grens #overwinnen

 

=
Super Vrouwen
6 maart 2016
#super #vrouwen #kwetsbaarheid #burn-out

super vrouwen kwetsbaarheid burn-out  

=
Onderneemster zijn
3 maart 2016
#ondernemen #vrouweljikheid #inspiratie

onderneemster zijn uitdaging vrouwelijkheid  

=
Perfect huwelijk
25 februari 2016
#fifties #huwelijk #vrouwen

perfect huwelijk fifties open minded  

=
Dronken vrouw
18 februari 2016
#dronken #vrouw #alcohol #genant

dronken vrouw alcohol genant  

=
364 dagen onverschilligheid
14 februari 2016
#valentijnsdag #liefde #attent

Valentijnsdag liefde attent  

=
Huisvrouw
11 februari 2016
#huisvrouw #huishouden #koken

huisvrouw huishouden koken  

=
Ouder worden
3 februari 2016
#ouder #worden #waardig

ouder worden classy zelfvertrouwen  

=
Alloch Toontje
27 januari 2016
#taal #allochtoon #Nederlands

allochtoon taal fouten  

=
Vrouwelijkheid tijdens sollicitatie
21 januari 2016
#vrouwelijkheid #sollicitatie #zelfvertrouwen

zelfvertrouwen sollicitatie vrouwelijkheid  

=
Het exen issue
14 januari 2016
#ex #jaloezie #liefde

exen girl power  

=
(Stief)Moeder instinct
6 januari 2016
#stiermoeder, #liefde, #pubers

stiefmoeder, liefde, kids  

=
Ontdek jezelf
30 december 2015
#zelfonderzoek #jezelf #ontdekken

ontdek jezelf  

=
Killer Body
17 december 2015
#sport #gezondheid

Killer Body  

=
Spotten met zelfspot
4 december 2015
#zelfspot #zelfvertrouwen #vrouwelijkheid

Zelfspot  

=
Wat is vrouwelijkheid?
27 november 2015
#vrouwelijkheid #aantrekkelijk #zelfvertrouwen

Wat is vrouwelijkheid?  

=
Wat is verleiding?
25 november 2015
#verleiding #vrouwelijkheid

Wat is verleiding  

=
Leef en laat leven
17 november 2015
#Leef #liefde

Wat een heerlijk land hebben we toch! Ik als geboren en getogen Hongaarse geniet dankbaar van alle vrijheid van opvattingen.  

=