29 december 2016
Sophie Bruers Gertner
4 minute read
blog archief
"Je had een jongen moeten worden"

 

Mijn opa was een traditionele, dominante maar liefdevolle man. Hoogleraar biologie op een toonaangevende universiteit in Budapest. Zijn opvattingen waren soms kortzichtig, meestal briljant maar ruimte voor andere opvattingen waren er niet. Opa’s wil was wet en iedereen respecteerde hem.

 

Opa was traditioneel en dominant, maar vol liefde  

 

Opa en ik waren twee handen op één buik. Mijn mooiste herinneringen uit mijn jeugd zijn veelal met hem verbonden. Zijn fascinerende anekdotes over hoe je een kip kunt hypnotiseren en een eend kunt leren om jou als zijn moeder te beschouwen vond ik geweldig. Hij maakte vaak een link tussen de intelligentie van de natuur en het bovennatuurlijke van het geloof in God. Wij zongen heel vaak liedjes en hij stimuleerde mij om mijn creativiteit te ontwikkelen.

 

Zijn opvattingen waren soms koortzichting maar meestal briljant

 

Als klein meisje was ik van het stoere soort. In bomen klimmen, stoeien met onze twee enorme Duitse herders, op een brommer rijden en ieder jaar al in maart in het steenkoude Balaton meer zwemmen waren de normaalste zaken van de wereld. 

Opa vond het altijd uiterst amusant dat ik nergens bang van was en zei oh zo vaak : “Je had een jongen moeten worden” Ik was er altijd een beetje boos om! Wat een beledeging! Waarom konden meisjes niet stoer zijn? Zijn opmerking heeft mij aangezet om mijn eigen koers te gaan varen.

 

"Je had een jongen moeten worden" zei hij. Wat een belediging! 

 

Mijn oudere broer kampte altijd met hoge verwachtingen van hem. Opa noemde hem ‘Meneer de professor’ en ‘Meneer ingenieur’ en legde de lat torenhoog voor hem. Hij moest het maken. Hij moest het worden. Hij was tenslotte een jongen. Zijn studie was betaald en alles moest wijken voor zijn ambities.

 

Mijn broer moest het maken. Hij was tenslotte een jongen. Ik vond daar wat van...

 

Toen ik op jonge leeftijd ging trouwen met een lieve Nederlandse jongen, was opa blij voor mij. Hij heeft het uitgebreid uitgelegd dat mijn leven vanaf nu moest gaan bestaan uit het supporten van mijn man. Zijn dromen, zijn baan en zijn ambities waren de belangrijkste prioriteiten en mijn taak was om het voor hem zo makkelijk mogelijk te maken om dit te bereiken. Mijn taak was om te zorgen voor de kroost en mijn man vooral met rust te laten. Ik weet nog dat mijn verloofde en ik daar smakelijk om hebben gelachen. Opa’tje en zijn opvattingen waren zo ouderwets.

  

Heel wat jaren later kwam ik opa vertellen dat mijn man en ik in goed overleg besloten om uit elkaar te gaan. Opa was boos. Hij was ervan overtuigd dat ik het in mijn eentje in een ‘vreemd land’ niet zou redden. Ik was tenslotte gescheiden (een schande aan zich), Hongaarse (blijkbaar geen goede imago) en ook nog eens een vrouw (dat vooral). Zijn onterechte betoog heeft mij alleen maar versterkt in mijn ambitie om goed voor mezelf te zorgen.

 

Hij heeft jarenlang geweigerd om met mij te praten. Met een afkeurende blik luisterde hij naar mijn reisverslagen over de verschillende continenten die ik in mijn eentje heb bereisd. Iets wat hij op precies dezelfde wijze gedaan heeft in zijn jonge jaren. Maar hij was MAN!

 

Een vrouw alleen op reis? Schande! 

 

Opa is inmiddels 94 jaar en loopt op zijn eind. De laatste keer dat ik hem gezien heb, vertelde ik over mijn bedrijf, mijn studie, mijn missie, de levensvisie die ik samen met mijn man uitdraag en de ambities die ik heb. Opa glimlachte alleen maar met tranen in zijn ogen. Hij glimde van trots maar zei niets. Hij knikte alleen maar emotioneel en veegde een traan weg.

Bij het afscheid zei hij alleen: “Je had echt een jongen moeten worden!” en voor het eerst begreep ik dat het een compliment was.

 

xxx

Sophie

deel deze blog als het goed voelt

Analfabetische powervrouw
17 maart 2018
#analfabeet, #Costa #Rica, #powervrouw

analfabeet, Costa Rica, powervrouw  

=
Ze is zeker ongesteld!
28 augustus 2017
#ongesteldheid, #vrouw-zijn, #natuur, #biologie

ongesteldheid, vrouw-zijn, natuur, biologie  

=
Troost: een uitstervend fenomeen
25 juli 2017
#troost, #knuffel, #vriendschap, #vrouwen

troost, knuffel, vriendschap, vrouwen  

=
Verborgen passie
11 juli 2017
#opera's #passie #geluk #verona

 

=
Yoga en de onderneemster
29 juni 2017
#yoga, #drukke #schema, #ontspanning

yoga, onderneemster, rust  

=
Lex en Max: de gunningsfactor
28 april 2017
#koning, #gunningsfactor, #lichaamstaal

koning, gunningsfactor, lichaamstaal  

=
Hip and happening
20 april 2017
#trends, #selfies, #hippe #mensen

 

=
Blijf jij hangen?
4 april 2017
#daadkracht, #persoonlijke #ontwikkeling, #vrouwen

daadkracht, persoonlijke ontwikkeling, vrouwen  

=
Man vs Vrouw anno 2017
21 december 2016
#rolverdeling, #evolutieleer, #dating

rolverdeling, evolutieleer, dating  

=
Vrouwen poepen niet
27 oktober 2016
#vrouwen, #poepen, #relaties

vrouwen, poepen, relaties  

=
Afwijzing
22 oktober 2016
#afwijzing #zelfvertrouwen #relaties

afwijzing, zelfvertrouwen, relaties  

=
Huishoud empowerment
4 augustus 2016
#vrouwelijk #talent #huishouden

vrouwelijk talent huishouden empowerment  

=
The Gentleman and the Golddigger
29 juli 2016
#gentleman #golddigger #evolutieleer

gentleman golddigger evolutieleer  

=
Coach epidemie
21 juli 2016
#coaches #overvloed #persoonlijke #ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling coaching  

=
De nieuwe feminist
30 juni 2016
#feminisme, #gelijkwaardigheid, #vrouwen

feminisme, gelijkwaardigheid, vrouwen  

=
De Klik
2 juni 2016
#de #klik, #connectie, #verbinding

De Klik, connectie, zaken doen, liefde  

=
Inspiratieloosheid
2 juni 2016
#inspiratie #blogs #schrijven

inspiratie, schrijven, blogs  

=
Bedank je ex maar!
19 mei 2016
#liefde #leermoment #ervaring

 

=
Spijkerbroek trauma
5 mei 2016
#spijkerbroek, #comfort, #stijl

spijkerbroek, comfort, stijl  

=
Single lady
28 april 2016
#single #geluk #liefde #eenzaamheid

single geluk liefde eenzaamheid  

=
Gynaecologisch onderzoek
21 april 2016
#gynaecologisch #onderzoek #ongemak

gynaecologisch onderzoek  

=
Vrouwelijke allure
14 april 2016
#vrouwelijke #allure #geluk

vrouwelijke allure geluk  

=
De Poes
10 april 2016
#de #poes #instrument #genot #knipoog

de poes instrument genot knipoog  

=
Hormonen: het vijand van je humeur
7 april 2016
#hormonen #onzeker #humeur

hormonen humeur onzeker  

=
De 6 benefits van alleen reizen
31 maart 2016
#alleen #reizen #benefits

alleen reizen vrijheid geluk  

=
Blog over blogs
24 maart 2016
#blogs #inspiratie #schrijven

blogs schrijven inspiratie  

=
OMG geen kinderwens!
17 maart 2016
#kinderwens #geluk #eigen #keuze

kinderwens vrijheid geluk  

=
Psychologische grenzen overwinnen
10 maart 2016
#psychologische #grens #overwinnen

 

=
Super Vrouwen
6 maart 2016
#super #vrouwen #kwetsbaarheid #burn-out

super vrouwen kwetsbaarheid burn-out  

=
Onderneemster zijn
3 maart 2016
#ondernemen #vrouweljikheid #inspiratie

onderneemster zijn uitdaging vrouwelijkheid  

=
Perfect huwelijk
25 februari 2016
#fifties #huwelijk #vrouwen

perfect huwelijk fifties open minded  

=
Dronken vrouw
18 februari 2016
#dronken #vrouw #alcohol #genant

dronken vrouw alcohol genant  

=
364 dagen onverschilligheid
14 februari 2016
#valentijnsdag #liefde #attent

Valentijnsdag liefde attent  

=
Huisvrouw
11 februari 2016
#huisvrouw #huishouden #koken

huisvrouw huishouden koken  

=
Ouder worden
3 februari 2016
#ouder #worden #waardig

ouder worden classy zelfvertrouwen  

=
Alloch Toontje
27 januari 2016
#taal #allochtoon #Nederlands

allochtoon taal fouten  

=
Vrouwelijkheid tijdens sollicitatie
21 januari 2016
#vrouwelijkheid #sollicitatie #zelfvertrouwen

zelfvertrouwen sollicitatie vrouwelijkheid  

=
Het exen issue
14 januari 2016
#ex #jaloezie #liefde

exen girl power  

=
(Stief)Moeder instinct
6 januari 2016
#stiermoeder, #liefde, #pubers

stiefmoeder, liefde, kids  

=
Ontdek jezelf
30 december 2015
#zelfonderzoek #jezelf #ontdekken

ontdek jezelf  

=
Killer Body
17 december 2015
#sport #gezondheid

Killer Body  

=
Spotten met zelfspot
4 december 2015
#zelfspot #zelfvertrouwen #vrouwelijkheid

Zelfspot  

=
Wat is vrouwelijkheid?
27 november 2015
#vrouwelijkheid #aantrekkelijk #zelfvertrouwen

Wat is vrouwelijkheid?  

=
Wat is verleiding?
25 november 2015
#verleiding #vrouwelijkheid

Wat is verleiding  

=
Leef en laat leven
17 november 2015
#Leef #liefde

Wat een heerlijk land hebben we toch! Ik als geboren en getogen Hongaarse geniet dankbaar van alle vrijheid van opvattingen.  

=