31 maart 2016
Sophie Bruers Gertner
5 minute read
blog archief
De 6 benefits van alleen reizen

 

Alleen reizen was een van de beste investeringen in mijn eigen ontwikkeling die ik ooit gedaan heb. Ik heb anderhalf jaar in Costa Rica gewoond en ik heb alleen gereisd in India, Indonesië en in Spanje. Deze avonturen hebben mij enorm veel over cultuur, landen, mensen maar vooral over mezelf geleerd. De confrontaties met je eigen puurste zelf zijn intens en leerzaam. Het heeft me heel dicht bij mezelf gebracht en dus ook dichtbij mijn vrouwelijke kracht.

 

Door alleen te reizen sluit je vriendschap met jezelf

 

Mijn 6 belangrijkste lessen deel ik graag met jullie:

  1. Vertrouw op je intuïtie

Op reis ben je kwetsbaar. Je bent tenslotte alleen. Jouw eigen veiligheid hangt grotendeels af van jouw eigen beslissingen. Als een situatie ‘niet goed voelt’, doe het dan niet. Dit heb ik geleerd toen ik tegen mijn intuïtie inging en de wildwater tour in Costa Rica ging doen, wat oooh zo niet ok voelde. Resultaat: raft ongeluk, gescheurde knieschijf en bijna verdrinking (ik overdrijf niet, zelfs mijn slippers waren verzameld toen ze er achter kwamen dat ik nog vastzat onder de boot). Dus zegt jouw innerlijk stemmetje: niet doen! Niet doen! Niet doen! Dan gewoon NIET DOEN.

 

Intuïtie negeren? Gescheurde knieschijf en een 'bijna verdrinking'

 

  1. Respect naar andere culturen

Door mijn Hongaarse achtergrond en talloze bijzondere culturen en gewoontes gezien te hebben, ben ik erachter gekomen dat ik het niet nodig vind om een waardeoordeel te vormen over anderen. Als een vrouw er ZELF voor kiest om een hoofddoek te dragen omdat ZIJ zich daar goed bij voelt, heb ik daar alleen maar bewondering voor. Dat we het niet altijd met elkaar eens zijn, hoeft niet te betekenen dat we elkaar geen ruimte kunnen gunnen om te zijn wie we willen zijn. Mijn hart is groot genoeg voor alle mensen zolang ze elkaar geen kwaad aandoen.

 

Respect naar andere culturen vind ik belangrijk

 

  1. Wees duidelijk

Als vrouw alleen is het enorm belangrijk dat je duidelijk naar je omgeving bent. ‘Not available’ stond zo’n beetje op mijn voorhoofd op iedere trip. Respectvol maar heel duidelijk straalde ik uit dat ik geen interesse in mannelijke aandacht heb. Geen giechelende ‘nee, maar’ uitstraling, maar een duidelijke ‘Nee’.  Vooral in Latijns Amerika en India was dit van toepassing, terwijl andere reizende dames klaagden over ‘handtastelijke’ locals, had ik nergens last van. Want inderdaad: ‘als blikken konden doden….’.

 

Zes uur lang reizen op een bagagerek in een overvolle trein in India

 

  1. Geniet van de voordelen van vrouw zijn – ook op reis

Als geëmancipeerde westerse vrouw ben ik gewend aan mijn zelfstandigheid. Toen ik kort na het raft ongeluk met mijn gescheurde knieschijf een bootje uit wou stappen, gebeurde iets bijzonders. Ik stond te treuzelen met mijn bamboe stok en verband op mijn knie. Een van de bemanningsleden van het boot, ongeveer even oud als mijn stiefzoon, tilde mij ineens op (jaja de ‘ik draag je over de drempel-houding’) en droeg mij naar het haventje. Stil was ik ervan. Heerlijk was het om zo lief behandeld te worden. Dus als iemand galant tegen je is: geniet er gewoon van.

 

Alleen reizen = ultieme vrijheid. Iedere dag wakker worden met de vraag: "Waar heb ik zin in vandaag?"

 

  1. Geniet in je uppie

Het is heerlijk om avonturen te delen met je partner op vakantie. Maar het is, als het mogelijk is, NOG intenser om ervaringen intens in je eentje te beleven. En hier zou ik dus uren over kunnen praten. Doe ik niet. Ik deel er een: tijdens een snorkeltour bij de Gili eilanden was ik redelijk van de groep afgedwaald. Ineens dook er een enorme schildpad voor me op. Hij bleef heel rustig voor mijn neus zweven en ik pakte zijn voorste twee vinnen zachtjes vast. Secondenlang bleven we ‘hand in hand’ zweven onder water, elkaar aankijkend. Toen trok hij zich langzaam terug en ging verder zwemmen. Juist omdat niemand erbij was, heb ik dit moment echt volledig en intens alleen beleefd. Dat maakte het juist zo bijzonder. Sommige dingen hoef je niet te delen. Je kunt ze ook gewoon alleen aangaan in je volledige bewustzijn.

 

Ontmoeting met de beroemde Balinese handlezer. Hij voorspelde Irresistible You, maar ik had toen nog geen idee waar hij het over had. 

 

  1. Durf contact te maken

Tijdens het reizen in mijn uppie heb ik talloze interessante, inspirerende mensen ontmoet.

Contact maken doe je met jouw energie. Je opent jezelf naar de buitenwereld, kijkt mensen aan en neemt initiatief om een gesprek aan te knopen. Een geïnteresseerde, open blik brengt je de leukste gesprekken. Alleen reizen is dus niet per definitie eenzaam reizen.

 

Al deze lessen helpen mij nog dagelijks om dicht bij mezelf te blijven, want ze zijn in het dagelijkse leven net zo actueel als op reis.

 

XXX

Sophie

 

deel deze blog als het goed voelt

Analfabetische powervrouw
17 maart 2018
#analfabeet, #Costa #Rica, #powervrouw

analfabeet, Costa Rica, powervrouw  

=
Ze is zeker ongesteld!
28 augustus 2017
#ongesteldheid, #vrouw-zijn, #natuur, #biologie

ongesteldheid, vrouw-zijn, natuur, biologie  

=
Troost: een uitstervend fenomeen
25 juli 2017
#troost, #knuffel, #vriendschap, #vrouwen

troost, knuffel, vriendschap, vrouwen  

=
Verborgen passie
11 juli 2017
#opera's #passie #geluk #verona

 

=
Yoga en de onderneemster
29 juni 2017
#yoga, #drukke #schema, #ontspanning

yoga, onderneemster, rust  

=
Lex en Max: de gunningsfactor
28 april 2017
#koning, #gunningsfactor, #lichaamstaal

koning, gunningsfactor, lichaamstaal  

=
Hip and happening
20 april 2017
#trends, #selfies, #hippe #mensen

 

=
Blijf jij hangen?
4 april 2017
#daadkracht, #persoonlijke #ontwikkeling, #vrouwen

daadkracht, persoonlijke ontwikkeling, vrouwen  

=
"Je had een jongen moeten worden"
29 december 2016
#sentiment, #opa, #vrouwelijke #kracht

sentiment, opa, vrouwelijke kracht  

=
Man vs Vrouw anno 2017
21 december 2016
#rolverdeling, #evolutieleer, #dating

rolverdeling, evolutieleer, dating  

=
Vrouwen poepen niet
27 oktober 2016
#vrouwen, #poepen, #relaties

vrouwen, poepen, relaties  

=
Afwijzing
22 oktober 2016
#afwijzing #zelfvertrouwen #relaties

afwijzing, zelfvertrouwen, relaties  

=
Huishoud empowerment
4 augustus 2016
#vrouwelijk #talent #huishouden

vrouwelijk talent huishouden empowerment  

=
The Gentleman and the Golddigger
29 juli 2016
#gentleman #golddigger #evolutieleer

gentleman golddigger evolutieleer  

=
Coach epidemie
21 juli 2016
#coaches #overvloed #persoonlijke #ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling coaching  

=
De nieuwe feminist
30 juni 2016
#feminisme, #gelijkwaardigheid, #vrouwen

feminisme, gelijkwaardigheid, vrouwen  

=
De Klik
2 juni 2016
#de #klik, #connectie, #verbinding

De Klik, connectie, zaken doen, liefde  

=
Inspiratieloosheid
2 juni 2016
#inspiratie #blogs #schrijven

inspiratie, schrijven, blogs  

=
Bedank je ex maar!
19 mei 2016
#liefde #leermoment #ervaring

 

=
Spijkerbroek trauma
5 mei 2016
#spijkerbroek, #comfort, #stijl

spijkerbroek, comfort, stijl  

=
Single lady
28 april 2016
#single #geluk #liefde #eenzaamheid

single geluk liefde eenzaamheid  

=
Gynaecologisch onderzoek
21 april 2016
#gynaecologisch #onderzoek #ongemak

gynaecologisch onderzoek  

=
Vrouwelijke allure
14 april 2016
#vrouwelijke #allure #geluk

vrouwelijke allure geluk  

=
De Poes
10 april 2016
#de #poes #instrument #genot #knipoog

de poes instrument genot knipoog  

=
Hormonen: het vijand van je humeur
7 april 2016
#hormonen #onzeker #humeur

hormonen humeur onzeker  

=
Blog over blogs
24 maart 2016
#blogs #inspiratie #schrijven

blogs schrijven inspiratie  

=
OMG geen kinderwens!
17 maart 2016
#kinderwens #geluk #eigen #keuze

kinderwens vrijheid geluk  

=
Psychologische grenzen overwinnen
10 maart 2016
#psychologische #grens #overwinnen

 

=
Super Vrouwen
6 maart 2016
#super #vrouwen #kwetsbaarheid #burn-out

super vrouwen kwetsbaarheid burn-out  

=
Onderneemster zijn
3 maart 2016
#ondernemen #vrouweljikheid #inspiratie

onderneemster zijn uitdaging vrouwelijkheid  

=
Perfect huwelijk
25 februari 2016
#fifties #huwelijk #vrouwen

perfect huwelijk fifties open minded  

=
Dronken vrouw
18 februari 2016
#dronken #vrouw #alcohol #genant

dronken vrouw alcohol genant  

=
364 dagen onverschilligheid
14 februari 2016
#valentijnsdag #liefde #attent

Valentijnsdag liefde attent  

=
Huisvrouw
11 februari 2016
#huisvrouw #huishouden #koken

huisvrouw huishouden koken  

=
Ouder worden
3 februari 2016
#ouder #worden #waardig

ouder worden classy zelfvertrouwen  

=
Alloch Toontje
27 januari 2016
#taal #allochtoon #Nederlands

allochtoon taal fouten  

=
Vrouwelijkheid tijdens sollicitatie
21 januari 2016
#vrouwelijkheid #sollicitatie #zelfvertrouwen

zelfvertrouwen sollicitatie vrouwelijkheid  

=
Het exen issue
14 januari 2016
#ex #jaloezie #liefde

exen girl power  

=
(Stief)Moeder instinct
6 januari 2016
#stiermoeder, #liefde, #pubers

stiefmoeder, liefde, kids  

=
Ontdek jezelf
30 december 2015
#zelfonderzoek #jezelf #ontdekken

ontdek jezelf  

=
Killer Body
17 december 2015
#sport #gezondheid

Killer Body  

=
Spotten met zelfspot
4 december 2015
#zelfspot #zelfvertrouwen #vrouwelijkheid

Zelfspot  

=
Wat is vrouwelijkheid?
27 november 2015
#vrouwelijkheid #aantrekkelijk #zelfvertrouwen

Wat is vrouwelijkheid?  

=
Wat is verleiding?
25 november 2015
#verleiding #vrouwelijkheid

Wat is verleiding  

=
Leef en laat leven
17 november 2015
#Leef #liefde

Wat een heerlijk land hebben we toch! Ik als geboren en getogen Hongaarse geniet dankbaar van alle vrijheid van opvattingen.  

=